Fyrene på Lista

Fyrene på Lista

Kystens katedraler blir fyrene gjerne kalt, og med god grunn der de runger mektige flere meter over havet. Der har også noen spennende historier, og en av de mest imponerende fyrhistoriene om fyrene på Gunnarshaug på halvøya Lista. Lista ligger i farsund kommune, og Ytterst på halvøyen står Lista fyr. Et 34 meter høyt tårn i granitt, som har en total lyshøyde på 39,5 meter og en lysvidde på 17,5 nautiske mil. Som et av Norges sydligste fyr står det med dagens teknologi alene og loser båter, men slik har det ikke alltid vært.

Farvannet utenfor Lista regnes som Norges største skipskirkegård og var fryktet hos sjømenn. Hundrevis av skip forliste i området, og fyrkommisjonen vedtok derfor at det der, som flere steder, skulle bygges et fyr for å forhindre at flere ble offer for de langgrunne rullesteinsområdene. I 1836 stod fyret ferdig tent, med et lys som blinket en gang i minuttet. Det var bare et problem, lyset fra Lista kunne forveksles med lys fra andre fyr. 

I dag er det mulig å skille mellom, og vite hvilket lys man følger på sjøen ved hjelp av ulike lyskarakterer. Den teknologien var derimot ikke utviklet i 1851, og arbeidere fra Volda fikk derfor i oppgave å løse problemet på en annen måte. Sunnmøringene ble regnet for å være ærlige og arbeidsomme folk, som var beinharde. Noe de fikk bevist da de satte ut på en 12 dager lang tur, sjøveien, til Lista. Der skulle de reise to nye tårn. I 1853 stod de ferdige, og det var nå tre fyrtårn som sammen utgjorde det som den gang var verdens største fyrstasjon. De tre fyrene hadde alle faste lyst, og nå var det ikke lenger tvil om hvilke lys sjømennene fra syd kunne skimte på horisonten i det de nådde Norge. 

Fyrene på Lista
Kilde: Kystverkmusea/Wilse

Hvis ikke det var en stor nok bragd i seg selv å reise to 30 meters tårn i granitt, skulle det vise seg å bli en enda større. På starten av 1870-årene kommer nemlig teknologien med roterende stållameller, som gjør det mulig for fyrene å ha ulike lyskarakterer. Behovet for 3 tårn forsvinner, og i 1873 blir de tre til ett igjen. Sunnmøringene får oppdraget om å ikke bare rive ned to av tårnene på Lista, men også å frakte det ene 900 km lengre nord.  Sunnmøringene rodde og seilte i åpne båter i forhold som er tøffe selv med dagens fartøy, med tonnevis av granitt ombord. Vi kan bare forestille oss hva de gjennomgikk, men fyret ble reist på ny, og besøkes den dag i dag. Nærmere bestemt på Halten, et fiskevær i Frøya kommune i Trøndelag. Det første fyret som ble bygget i 1836 og det andre til å bli tatt ned, ble benyttet til steingjerdet rundt området på Gunnarshaug. Lykten finner man i dag på et annet fyr, Svenner utenfor Larvik. 

Related Articles

Responses

Båtførerkurs Sandvika

Våre båtførerkurs i Sandvika holdes i egne lokaler. Rådmann Halmrasts vei 2, 1337 Sandvika.

Vi sender ut e-post med praktisk informasjon om kurset du er påmeldt i forkant.

Finn datoen som passer for deg:

Finn kurs og aktiviteter

Meld deg på vårt nyhetsbrev - Få 25% rabatt

(Gjelder ikke praktisk kurs)

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilgang til demokurset

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Takk for påmeldingen!

Vi gleder oss til å gi deg spennende nyheter, tips og triks og gode tilbud som bidrar til gode opplevelser på sjøen! 

Skriv inn rabattkoden på betalingssiden for 25% rabatt:

3C62S