Bekledning

Som på fjellet er vi utsatt for raske værendringer på sjøen, og det er viktig å ta innover seg hvilke konsekvenser dette kan ha. Temperaturen synker for eksempel mye raskere på vannet enn på land i det solen går ned, og vi er dårlig beskyttet hvis det begynner å blåse eller regne.

Det er en hovedregel at man skal sjekke værmeldingen før man drar ut på sjøen, og ta alltid med deg bekledning for ulike forhold selv om det ikke er nødvendig i det du forlater brygga. Nedenfor gjennomgår vi hva en båtfører alltid bør ha med av bekledning.

Ull innerst

Vi begynner innerst, og da er det ull som gjelder. Ull har flere fordeler ved blant annet å være flammehemmende, temperaturregulerende og evnen til å holde på varmen selv hvis det blir våt. På sjøen er sjansen for bli våt stor, og derfor bør du ha ull fra topp til tå. Ullsokker, ullundertøy på over- og underkropp, og gjerne en lue som beskytter hode og ører.

Vind og vanntett ytterst

Som nevnt er vi dårlig beskyttet på sjøen mot regn og vind. Båten er vår beste levegg, men strekker sjeldent til. Derfor bør vi ha klær som både er vind- og vanntett som ytterste lag, og det finnes mange alternativer fra helt enkelt regntøy til dyrere seiltøy. 

Vi anbefaler at du finner noe som du er komfortabel med, men husk at seiltøy er utviklet for formålet. Solid vanntett stoff som puster, og ekstra polstring i områdene som er mye i kontakt med båten, slik som knær og rumpe. Jakkene kommer med høy krage som beskytter ansiktet, og hette som beskytter hodet. Buksene har høy rygg for ekstra beskyttelse, og justerbare seler. Både jakkene og buksene har gode mansjetter, gjerne gummierte, som gir mulighet for å snøre godt til rundt håndledd og ankler.  

Faktisk vil seilklær til en viss grad kunne fungere som en våtdrakt dersom man faller i vannet. Vann vil trenge inn i klærne, men med god snøring klarer det ikke like lett å trenge ut, og det vil etterhvert bli varmet opp av kroppen.

Skotøy

Valg av skotøy har også flere parametre, men uansett hva du velger, velg lyse såler. Det er for å unngå å sette stygge merker på båten som er vanskelig å få bort. Sålene bør også ha godt grep slik at du kan bevege deg trygt selv når det er vått på dekk. Utover dette er det selvfølgelig en fordel om du holder deg tørr på bena. Det å muligheten til å bytte mellom et lettere alternativ og høye seilstøvler er fint. Seiltøvler er lettere enn gummistøvler, slik at du får god bevegelighet og er en fordel hvis du faller i vannet. Gummistøvler vil fylle seg med vann og bli tunge.

Vest

Vesten bør også være en del av din faste pakkeliste. Over har vi nevnt en god del bekledning som ihvertfall under noen forhold bør være på. Faller du i vannet fullt påkledd vil det hemme din oppdrift og slite deg ut. Da er det en fordel med vest. Vest er uansett påbudt, og vi anbefaler at du alltid har den på deg. Finn en vest som sitter komfortabelt, med riktig vektklasse for tilstrekkelig oppdrift.

Pakkeliste

  • Ullsokker
  • Ullundertøy
  • Vind- og vanntett jakke og bukse
  • Lue/sydvest
  • Hansker
  • Egnet skotøy
  • Ekstra skift
  • Solkrem
  • Solbriller

Related Articles

Meld deg på vårt nyhetsbrev - Få 25% rabatt

(Gjelder kun Nettkurs og Gavekort Nettkurs)

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilgang til demokurset

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Takk for påmeldingen!

Vi gleder oss til å gi deg spennende nyheter, tips og triks og gode tilbud som bidrar til gode opplevelser på sjøen! 

Skriv inn rabattkoden på betalingssiden for 25% rabatt:

ZBD67

X
X