Regler for flyteutstyr

1. mai 2014 ble det påbudt å bruke vest i båter under 8 meter. Det vil si at alle som oppholder seg utendørs ombord en båt under 8 meter i fart, er pålagt å ha vesten på seg. 

Definisjonen på fart er en båt som verken er fortøyd til brygge eller anker, og i utgangspunktet har mulighet til å bevege seg fritt, uavhengig om det er for egen maskin eller ved hjelp av naturens krefter. Det er en grei hovedregel å bruke vesten fra seilasen begynner til den er avsluttet, men du kan i de tilfellene hvor det er mulig å gå inn i båten eller ned under dekk, ta av deg vesten. 

Hvem har ansvaret?

Det er eier og/eller båtfører sitt ansvar å sørge for at det er tilstrekkelig med vester ombord, og det skal være vester til hele besetningen. Låner du en båt blir det altså du som båtfører som har ansvaret. Med barn i båt er det også båtfører som ansvarlig skal sørge for at de tar på seg og bruker vesten. Dette gjelder barn under 15 år. For alle over 15 år er det et personlig ansvar.

For båter over 8 meter er det ikke et krav til bruk av vest, men regelen om tilstrekkelig antall vester ombord i båten er fortsatt gjeldende. Sørg for at vestene er kontrollert og at det ligger lett tilgjengelig dersom det skulle oppstå et behov for å ta de på. Start turen med å gjøre mannskapet kjent med hvor de finner vester, og oppfordre til bruk. 

Ulykker med vannscooter og høyhastighetsbåter er overrepresentert på sjøen, men risikoen for fall over bord er like gjeldende for seiling, roing og padling.

I følge forskning.no er den gruppen mennesker som stikker seg frem i dødsulykker på sjøen menn med gjennomsnittsalder 52 år, der bruk av vest har vært manglende eller for dårlig. Noe som er urovekkende i det man ser at påbudet om vest generelt har hatt en positiv effekt. Det er viktig å være et godt forbilde for unge båtførere. Skap en kultur for sikkerhet, og regn vest som en del av standard bekledning, uansett hva slags fartøy du benytter seg av på sjøen. Valget om å la vær å bruke vest kan sammenlignes med å ikke bruke sikkerhetsbeltet i en bil.

Hva er godkjent flytetutstyr?

Godkjent flyteutstyr sammenfatter redningsvester, flytevester og oppblåsbare vester, og det er mange leverandører. I Norge har vi merker som Regatta og Helly Hansen, og med import av utenlandske merker har utvalget blitt enormt. Sørg for å finne en vest som passer ditt bruk og din passform.

Bruk alltid vest!

Regler for flyteutstyr er et sentralt tema i Båtførerprøven.no sitt båtførerkurs, og en del av pensumet til båtførerprøven. Test deg selv i vår båtførertest, eller ved å kjøpe tilgang til vårt båtførerkurs med quizer.

Related Articles

Responses

Båtførerkurs Sandvika

Våre båtførerkurs i Sandvika holdes i egne lokaler. Rådmann Halmrasts vei 2, 1337 Sandvika.

Vi sender ut e-post med praktisk informasjon om kurset du er påmeldt i forkant.

Finn datoen som passer for deg:

Finn kurs og aktiviteter

Meld deg på vårt nyhetsbrev - Få 25% rabatt

(Gjelder ikke praktisk kurs)

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilgang til demokurset

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Takk for påmeldingen!

Vi gleder oss til å gi deg spennende nyheter, tips og triks og gode tilbud som bidrar til gode opplevelser på sjøen! 

Skriv inn rabattkoden på betalingssiden for 25% rabatt:

3C62S