Hvilke sertifikater finnes det?

Båtførerkurs har vært et tilbud fra gammelt av for alle båtførere som ønsket å tilegne seg kompetanse om ferdsel på sjøen, men 1. mai 2010 ble det obligatorisk for alle født etter 01.01.1980 å ta båtførerbevis. Det gjelder dersom man skal føre båter med en lengde på mer enn 8 meter og motorkraft over 25 hk. Båtførerprøven kan avlegges allerede når man er fylt 14 år, men beviset blir ikke utstedt før man er fylt 16 år. For de under 16 år er det en motorbegrensning på 10 hk og maks hastighet på 10 knop, i tillegg til maks lengde på 8 meter. 

Oppmelding til båtførerprøven foregår på båtførerregisterets hjemmesider. Her registrer man en profil, og betaler eksamensavgift på 792,-. På Båtførerregisteret kan man også finne nærliggende testsenter, for å avlegge eksamen. 

Båtførerbeviset har et godt rykte internasjonalt og i mange land godtas dette beviset ved for eksempel ved utleie av båt. Strengt tatt er ikke båtførerbeviset et internasjonalt bevis, slik ICC-sertifikat er. Kravene til ICC bestått båtførerprøve, egenerklæring om helse og en praktisk utsjekk. Det er også noen utleie aktører som krever VHF-sertifikat, slik at du kan håndtere radiokommunikasjon i en eventuell nødsituasjon.

Før båter opp til 15 meter med båtførerbevis

Båtførerbevis og ICC-sertifikat gjør det mulig å føre båter opp til 50 fot, noe som tilsvarer 15 meter. For å føre båter over 15 meter, opp til 24 meter, må man ha D5L-sertifikat også kjent som Fritidsskippersertifikat. Dette er et obligatorisk kurs på om lag 120 timer, med 6 deleksamener. Eksamene karaktersettes fra 1 til 6, der 3 er laveste ståkarakter. Alle eksamener må bestås for å få utstedt beviset. Pris varierer mellom ulike tilbydere, men ligger på ca. 15.000,-.

De overnevnte sertifikatene har til nå vært de mest aktuelle for den generelle båtfører. I 2020 ble det derimot gjort en større utredning hos Sjøfartsdirektoratet i samarbeid med andre bransjeaktører for å se på innføringen av høyhastighetssertifikat for båter som kan gå i hastigheter over 50 knop.

Når det kommer og hvilke rammer som vil gjelde gjenstår å se, men at det i fremtiden vil være nødvendig å ta sertifikat for hurtigbåt og også vannscooter er høyst sannsynlig.

Related Articles

Bekledning

Som på fjellet er vi utsatt for raske værendringer på sjøen, og det er viktig å ta innover seg hvilke konsekvenser dette kan ha. Temperaturen…

Responses

Meld deg på vårt nyhetsbrev - Få 25% rabatt

(Gjelder kun Nettkurs og Gavekort Nettkurs)

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilgang til demokurset

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Takk for påmeldingen!

Vi gleder oss til å gi deg spennende nyheter, tips og triks og gode tilbud som bidrar til gode opplevelser på sjøen! 

Skriv inn rabattkoden på betalingssiden for 25% rabatt:

3C62S