Hvordan avlegge eksamen?

I forbindelse med Covid-19 og restriksjonene som fulgte åpnet Sjøfartsdirektoratet opp for å avlegge eksamen hjemmefra. Dette har gjort veien til Båtførerbeviset mye enklere. 

Det er også mulig å avlegge eksamen hos et testsenter, som tidligere.

Start med å ta båtførerkurs på nett hos Båtførerprøven.no, før du melder deg opp til prøven. 

Hvordan er eksamen?

Eksamen består av 50 flervalgsoppgaver. Det vil si at du får svaralternativer til alle oppgavene, hvor det som regel er ett riktig svar. 

Man har i utgangspunktet 60 minutter på seg. Dersom behovet dokumenteres kan eksaminator gi 20 minutter ekstra tid.

Hvilke hjelpemidler er tillatt?

 • Kalkulator (hvor minnet er slettet før prøven starter)
 • Linjal og/eller parllellforskyver
 • Eksamenskart
 • Stikkpasser
 • Blyant eller penn
 • Kladdeark

Dersom du har kjøpt et av våre kurs er det ikke behov for å gå til innkjøp av navigasjonsutstyr utover det du får tilsendt. Kurslinjalen erstatter både stikkpasser og parallellforskyver.

Hvordan registrerer jeg meg for eksamen?

Ordningen for hjemmeeksamen oprettholdes og du kan enkelt bestille time for prøve på Båtførerregisteret sine hjemmesider: 

 1. Gå til Båtførerregisteret.no og registrér deg.
 2. Logg inn på Min side
 3. Betal eksamensavgiften på 792,-
 4. Velg tidspunkt i testkalenderen

Du finner ytterligere informasjon om VideoOvervåket test på Båtførerregisterets hjemmesider. Kontakt gjerne oss i Båtførerprøven.no i live-chatten eller våre andre kanaler dersom du har spørsmål om kurs eller prøve. 

Hvordan fungerer VideoOvervåket Test?

Hjemmeeksamen fungerer som VideoOvervåket Test hvor det gjøres videoopptak underveis, og opptaket gjennomgås for kontroll etter avlagt prøve. Videoopptaket skjer ved hjelp av kandidatens webkamera på PC, skjermopptak, og kamera på mobil. Før prøven settes igang gennomføres det en teknisk sjekk. Kandidaten må også vise legitimasjon, samt følge veiledning for kontroll av hjelpemidler og omgivelser for å utelukke juks. 

Kartene kan lastes ned via Båtførerregisteret sine hjemmesider og printes ut (A3). Dersom du kjøper nettkurset på Båtførerprøven.no får du med de fire eksamenskartene. 

Related Articles

Bekledning

Som på fjellet er vi utsatt for raske værendringer på sjøen, og det er viktig å ta innover seg hvilke konsekvenser dette kan ha. Temperaturen…

Responses

 1. Heisann.
  Jeg ser ikke hvor jeg kan betale evt. eksamensavgift. Det er ikke å finne selv når jeg er logget inn…
  Nå er det slik at jeg tok jo dette for 45 år siden på skolen. Jeg har tatt dette kurset som en oppfriskning – og strengt tatt behøver jeg jo ikke avlegge denne eksamen ettersom jeg er født lenge før 1980- men kan jeg gjøre det på nett så vil jeg gjerne det…

Meld deg på vårt nyhetsbrev - Få 25% rabatt

(Gjelder kun Nettkurs og Gavekort Nettkurs)

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilgang til demokurset

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Takk for påmeldingen!

Vi gleder oss til å gi deg spennende nyheter, tips og triks og gode tilbud som bidrar til gode opplevelser på sjøen! 

Skriv inn rabattkoden på betalingssiden for 25% rabatt:

3C62S

X
X