Bekledning

Som på fjellet er vi utsatt for raske endringer i været nå vi er på sjøen. Temperaturen synker raskere på vannet enn på land i det solen går ned, og vi er dårlig beskyttet hvis det begynner å blåse eller regne.

I vår butikk Sprøyt har vi strukket oss langt for å finne funksjonelle klær og utstyr, med egenskaper som bidrar til beskyttelse og ruster oss for de forholdene vi kan risikere å støte på.

Det er en hovedregel at man skal sjekke værmeldingen før man drar ut på sjøen, og ta alltid med deg bekledning for ulike forhold selv om det ikke er nødvendig i det du forlater brygga. Nedenfor gjennomgår vi hva en båtfører alltid bør ha med av bekledning. 

Ull innerst

Vi begynner innerst, og da er det ull som gjelder. Ull har flere fordeler ved blant annet å være flammehemmende, temperaturregulerende, og evnen til å holde på varmen selv hvis det blir våt. På sjøen er sjansen for bli våt stor, og derfor bør du ha ull fra topp til tå. Ullsokker, ullundertøy på over- og underkropp, og gjerne en lue som beskytter hode og ører. I Sprøyt finner du ulike luer, samt mange forskjellige ullgensere med høye og lave halser som bidrar til ekstra isolasjon.  

Vind- og vanntett ytterst

På sjøen er båten vår beste levegg, men strekker ikke alltid til. Derfor bør vi ha klær som både er vind- og vanntett som ytterste lag. Det finnes mange alternativer, alt fra canvas, oljehyre eller mer moderne seiltøy. 

Canvasbeklednig bygger på gammel teknologi, og var opprinnelig gamle seil som ble gjenbrukt ved å sy de om til klær. Det er et slitesterkt tekstil som i dag gjerne består av bomull og lin, tettvevd slik at det er vindtett og i stor grad vannavstøtende. 

Oljehyre er noe av det sikreste regntøyet du får tak i, og holder seg 100% tørr over lengre tid. Dette er også bekledning med forholdsvis lang historikk og benyttes mye blant fiskere. Den franske leverandøren Guy Cotton revolusjonerte med patenter som nå har blitt standard på moderne regntøy også.  

I nyere tid har vi fått det som omtales som seiltøy, med stoff som puster og ekstra polstring i områdene som er mye i kontakt med båten, slik som knær og rumpe. Jakkene kommer med høy krage som beskytter ansiktet, og hette som beskytter hodet. Buksene har i likhet med tradisjonelt Oljehyre høy rygg for ekstra beskyttelse, og justerbare seler. Både jakkene og buksene har gode mansjetter, gjerne gummierte. Det gir mulighet for å snøre godt til, rundt håndledd og ankler. 

Vi anbefaler at du velger bekledning som du er komfortabel med og som passer ditt formål.

Skotøy

Ved valg av skotøy er det også flere egenskaper du bør se på. Viktigst av alt sålene. De skal være lyse for å unngå å sette stygge merker på båten som er vanskelig å få bort. Samtidig må de ha godt grep slik at du kan bevege deg trygt selv når det er vått på dekk. Utover dette er det selvfølgelig en fordel å holde seg tørr på bena. Seilstøvler er lettere enn vanlige gummistøvler, noe som medfører god bevegelighet og at du ikke i like stor grad tynges dersom du faller i vannet. I tillegg til et par støvler er det selvfølgelig deilig å kunne bytte til ett lettere skopar. Sebago har blitt veldig kjent for sine populære Dockside seilsko og har til og med utviklet en norsk seilstøvel, Hankø Boot.

Vest

Vesten bør også være en del av din faste pakkeliste. Over har vi tatt for oss bekledning som hvert fall under noen forhold bør være på. Faller du i vannet fullt påkledd vil det hemme din oppdrift og slite deg ut. Da er det en fordel med vest. Vest er uansett påbudt, og vi anbefaler at du alltid har den på deg. Finn en vest som sitter komfortabelt, med riktig vektklasse for tilstrekkelig oppdrift. 

Pakkeliste

Har du lest disse?

Sikkerhet
Nils Sebastian

Sjøvettreglene

Sjøvettreglene setter føringer for hvordan vi bør planlegge, hvordan vi bør oppføre oss underveis, og hva vi bør tenke over

Les mer »

Registrer deg for tilgang til forberende nettkurs

Båtførerkurs Sandvika

Våre båtførerkurs i Sandvika holdes i egne lokaler. Rådmann Halmrasts vei 2, 1337 Sandvika.

Vi sender ut e-post med praktisk informasjon om kurset du er påmeldt i forkant.

Finn datoen som passer for deg:

Finn kurs og aktiviteter

Meld deg på vårt nyhetsbrev - Få 25% rabatt

(Gjelder ikke praktisk kurs)

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilgang til demokurset

Få spennende nytt fra Sjøakademiet og våre samarbeidspartnere. Vi sender maks én gang i måneden og du kan melde deg av når som helst!

Takk for påmeldingen!

Vi gleder oss til å gi deg spennende nyheter, tips og triks og gode tilbud som bidrar til gode opplevelser på sjøen! 

Skriv inn rabattkoden på betalingssiden for 25% rabatt:

3C62S